Pohod po E6 v Loški dolini

Čas in zborno mesto: sobota, 24.11.2018, z začetkom ob 9.00 uri pred gradom Snežnik (občina Loška dolina)

Evropska pešpot E-6 je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Laponske – Baltskega morja – Jadranskega morja do Egejskega morja. Pobudnik evropskega popotništva pri nas je bil gozdarski inženir Milan Ciglar, ki je idejno trasiral potek E6 proti jugu čez ozemlje Slovenije. Ta del poti od Radeljskega prelaza do Strunjana se zato imenuje Ciglarjeva pot – od Drave do Jadrana in je po našem ozemlju dolga okoli 260 km. Odprta je bila leta 1975 na Mašunu in je prvotno potekala preko Snežnika na Hrvaško do Kastava pri Opatiji. Po razpadu Jugoslavije je bila pot leta 1997 spremenjena tako, da se konča v Strunjanu. Z dokončanjem celotne trase pešpoti E-6 je po skoraj 3 tisočletjih ponovno zaživela nekdanja Jantarska pot med Baltikom in Jadranom. Več kot 40 let po otvoritvi dela te pomembne poti, ki se je odvijala na sami meji občine Loška dolina na Mašunu, je obiskanost te nekoč zelo obiskane pešpoti slaba. Pokrajina ob poti se je zaradi naravnih ujem v zadnjih letih spremenila, s čimer pa je pot postala še bolj raznolika in zanimiva.

Opis poti:  Zberemo se pred gradom Snežnik, kjer bomo slišali nekaj podatkov o E6, njeni zgodovini in obiskanosti v Loški dolini. Sledil bo vzpon po trasi E6 proti Leskovi dolini in Čaši pod Gašperjevim hribom. Ob poti si bomo ogledali kulturno krajino snežniških gozdov in njene posebnosti, ki sta jih družno oblikovali narava in človeška roka. Krožni pohod bomo zaključili pred gradom Snežnikom, kjer se bomo okrepčali z dobrotami iz lokalne samooskrbe.

Pohod je zahteven, v primeru zimskih razmer pa zelo zahteven. Pot dolgo 22 km, bomo s postanki in ogledi vred opravili predvidoma v 7 urah. Udeležba na izletu je na lastno odgovornost. Prispevek za vodenje je 5,00 EUR.

Za lažjo organizacijo dogodka je potrebna predhodna prijava na: tel 041 940 321 (Matej)

ali po el. pošti: Prijave sprejemamo do petka, 23.11.2018, do 19.00  ure.

 

Dogodek organizira Društvo modro nebo, društvo za popularizacijo samooskrbe in zelenega turizma, v sodelovanju z Društvom dolomitne lutke. Dogodek sofinancira občina Loška dolina.

Za vabilo v pdf obliki kliknite tu.