Pohod E6 v Loški dolini

Datum dogodka: sobota, 5.10.2019 od 9h naprej

Zborno mesto: Medgeneracijski center Gaber ( Cesta Notranjskega odreda 45, 1386 Stari trg pri Ložu )

Evropska pešpot E-6 je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Laponske – Baltskega morja – Jadranskega morja do Egejskega morja. Pobudnik evropskega popotništva pri nas je bil gozdarski inženir Milan Ciglar, ki je idejno trasiral potek E6 proti jugu čez ozemlje Slovenije. Ta del poti od Radeljskega prelaza do Strunjana se zato imenuje Ciglarjeva pot – od Drave do Jadrana in je po našem ozemlju dolga okoli 260 km. Odprta je bila leta 1975 na Mašunu in je prvotno potekala preko Snežnika na Hrvaško do Kastava pri Opatiji. Po razpadu Jugoslavije je bila pot leta 1997 spremenjena tako, da se konča v Strunjanu. Pokrajina ob poti se je zaradi naravnih ujem v zadnjih letih spremenila, s čimer pa je pot postala še bolj raznolika in zanimiva.

Opis poti:  Zberemo se pred Medgeneracijskim centrom Gaber v Starem trgu pri Ložu. Začetni del poti bomo hodili po ravnini Loškega polja v smeri proti vasi Markovec. Sledil bo vzpon po pobočjih Županščka proti prelazu »pr Buhcu« med Loškim poljem in Bloško planoto. Nadaljevali bomo s krajšim spustom v smeri vasi Metulje. Povratek bo potekal po trasi bivše rimske ceste med Bloško planoto in Loško dolino. Krožni pohod bomo zaključili pred Medgeneracijskim centrom Gaber, kjer se bomo okrepčali z dobrotami iz lokalne samooskrbe

Pohod je nezahteven. Pot dolgo 14 km, bomo s postanki in ogledi vred opravili predvidoma v 4 urah. Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost. Prispevek za vodenje je 5,00 EUR.

Za lažjo organizacijo dogodka je potrebna predhodna prijava na: tel 041 940 321 (Matej)

ali po el. pošti: Prijave sprejemamo do petka, 4.10.2019, do 19.00  ure.

Dogodek organizira Društvo modro nebo, društvo za popularizacijo samooskrbe in zelenega turizma, v sodelovanju z Društvom dolomitne lutke. Dogodek sofinancira občina Loška dolina.

Za vabilo v pdf obliki kliknite tu.