E6 v Loški dolini

Načrt ni na voljo

Datum/čas
Date(s) - 25/07/2022
16:00 - 20:00

Vrsta dogodka


v PONEDELJEK, 25.7.2022, z začetkom ob 16.00 uri.

Zbirno mesto: parkirišče pri cerkvi Svetega Antona Padovanskega v vasi Metulje

(občina Bloke)

 

Evropska pešpot E-6 je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Laponske Baltskega morja – Jadranskega morja do Egejskega morja. Pobudnik evropskega popotništva pri nas je bil gozdarski inženir Milan Ciglar, ki je idejno trasiral potek E6 proti jugu čez ozemlje Slovenije. Ta del poti od Radeljskega prelaza do Strunjana se zato imenuje Ciglarjeva pot – od Drave do Jadrana in je po našem ozemlju dolga okoli 260 km. Odprta je bila leta 1975 na Mašunu in je prvotno potekala preko Snežnika na Hrvaško do Kastava pri Opatiji. Po razpadu Jugoslavije je bila pot leta 1997 spremenjena tako, da se konča v Strunjanu. Pokrajina ob poti se je zaradi naravnih ujem v zadnjih letih spremenila, s čimer pa je pot postala še bolj raznolika in zanimiva.

Opis poti: Zberemo se pri cerkvi Svetega Antona Padovanskega v vasi Metulje

Od tam se bomo po trasi E6 najprej povzpeli proti prelazu med Bloško planoto in Loškim poljem, kjer je tudi meja med občinama Bloke in Loška dolina. Sledil bo ravninski odsek poti, ter potem spust proti vasi Markovec v Loški dolini. Ob poti bomo doživeli tudi »kulinarično degustacijsko delavnico”. Sledil bo povratek na izhodišče po drugi poti.

Pohod je srednje zahteven. Pot dolgo okoli 14 km, bomo s postanki in ogledi vred opravili predvidoma v 4 urah. Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost. Prispevek za interpretacijo dediščine je 6,00 EUR.

Za lažjo organizacijo dogodka je potrebna predhodna prijava na tel.št041 940 321 (Matej) ali po el. pošti:  Prijave sprejemamo do NEDELJE, 24.7.2022, do 18.00 ure.

Dogodek  je del »Festivala pohodništva in tradicionalnih znanj« v organizaciji Društva dolomitne lutke.

 

Dogodek organizira Društvo modro nebo, društvo za popularizacijo samooskrbe in zelenega turizma, v sodelovanju z Društvom dolomitne lutke. Dogodek sofinancira občina Loška dolina.