Božič v deželi škratov

Nalaganje mape ....

Datum/čas
Date(s) - 26/12/2015
15:00 - 19:00

Lokacija
B&B Trnje

Vrsta dogodka


Popoldanski dogodek na kateri bomo povohali, okusili in slišali kakšen je bil božič na Danskem podeželju pred 50 imi leti – in kako še vedno običaje in tradicije živijo v Trnju pri Pavšičevih.

Najprej bomo šli na sprehod do Petelinjskega jezera približno eno uro in pol po ravnem. Sprehodu sledi premik v toplo Lisino kuhinjo kjer bomo pokazali kako narediti »juleglogg«, ris ala mande in domači marcipan. Pa še kakšen okrasek za jelko bomo naredili.

Kotizacija: 5,00 EUR

Za lažjo organizacijo dogodka je obvezna predhodna prijava na: tel 041 519 270 (Lise) ali po el. pošti: in sicer do 24.12.2015, do 19. ure.

 

 

Recepti za jedi, ki smo jih skuhali in poskusili na dogodku:

DOMA NAREJENI MARCIPAN

Osnovni recept:

200 g oluščenih in na fino zmletih mandeljnov

2-3 jedilne žlice sladkorja ( najboljši je mleti sladkor )

1 beljak ali 1 dcl vodo v kateri se stopi sladkor

 

  • Vse skupaj dobro premešaj ……… lahko tudi v multipraktiku
  • Če je zmes pretrda dodaj malo vode ali jabolčnega soka
  • Daj maso v hladilnik, da se malo utrdi. Oblikuj jo v obliko salame, da se lažje reže pri uporabi

Iz marcipanove mase lahko naredimo domači praline. Pripravimo koščke za kroglice, jih sploščimo, vanje damo košček suhe slive ali dateljna ter oblikujemo kroglico, ki jo potopimo v stopljeno čokolado

  • Majhne koščke ali tudi naribano lahko nadevamo v pečena jabolka.
  • Kot polnilo v pito iz krhkega testa lahko nekoliko mase damo skupaj z zmešanim jajcem, kateremu smo dodali nekoliko smetane. Vse prelijemo s stopljeno čokolado in počakamo, da se ohladi. Za odrasle pa lahko dodamo malo viskija J
  • Naredimo lahko tudi domače Mozartove kroglice, ki se jih da pojesti tudi na skrivaj J

GLOGG

Za količino cca 13dcl potrebujemo:

  • 1l črnega vina
  • 3- 5 rolic cimeta
  • cca 15 nageljnovih žbic
  • 1 lovorov list
  • 5 -7 zrn črnega popra
  • 3-4 janževe zvezdice
  • 15 dkg rozin
  • 5 dkg olupljenih in na drobno zrezanih mandeljnov

 

Vse, (razen vina, mandeljnov in rozin) skupaj kuhaj v cca 3 dcl pomarančnega soka – najboljše sveže stisnjenega

Pusti, da se ohladi in stoji najmanj 4-5 ur, da se vsi okusi pomešajo. Odcedi skozi sito ali gazo.

Pogrej vino na cca 80*C, kateremu dodaj aromatiziran sok in sladkor po želji. Za še boljši okus lahko dodaš malo žganja ………

Serviraj tako, da dodaš mandeljne in rozine v skledici z žličko, da si jih vsak doda v kozarec po lastni želji.

Za otroke je isti postopek – vendar je za osnovo vroč sirup ali sok …….. pa manj začimb.

RIS A LA MANDE (riž z mandeljni)

Kot desert za 6 oseb:

 

  • 2 dcl riža ( v originalu se uporablja beli mlečni riž – dober je tudi rjavi )
  • 0,5 l mleka
  • cca 2 dcl vode
  • strok vanilije
  • 2 jedilni žlici sladkorja ali 2 vrečki vanilijevega sladkorja
  • 2 dcl (lahko tudi več) stepene smetane

Riž kuhaj na mleku dokler se ne zmehča, daj ga v hladilnik, da se ohladi. Ohlajeni masi primešaj cca 100 g oluščenih in na drobno narezanih mandeljnov, sladkor in smetano

Celotno maso postavi v hladilnik (ne ven na hladno, ker lahko Nisse pojedo) J

Preliv:

  • kozarec – cca 700 g izkoščičenih višenj ter sok iz kozarca
  • cca 2 dcl višnjevega sirupa, najboljši je domači pa tudi Fructalov je dober.

Sirup prevremo in zgostimo z malo škroba (lahko je koruzni ali krompirjev gustin) kateremu dodamo višnje ali češnje iz kozarca. Za odrasle je »obvezno« dodati nekoliko Maraskina ali kakega drugega sadnega likerja

Serviramo hladen riž z vročim prelivom

Preden delimo riž v skledo potisnemo en cel oluščen mandelj. Kdor ga dobi v skledico dobi na koncu nagrado. Tradicionalno se na Danskem podari pujs narejen iz marcipana.

Namig :

Če skuhaš nekoliko več mlečnega riža ga hrani v hladilniku in tako lahko hitro narediš »Ris a la mande« če pridejo nepričakovani gostje na obisk.

Če kuhanega riža še ostaja pa naredi danski » klatkager«:

Dodaj rižu malo mleka, jajca in malo moke in tako dobiš maso za »klatkager« oz. » riževe palačinkice«, ki jih spečes tako kot navadne palačinke le, da so manjše pa malo debelejše. Maso dajaš v ponev z jedilno žlico. Najboljše so, če so pečene na maslu J

Zanimive povezave za tradicionalne danske božične jedi:

http://denmark.dk/en/lifestyle/food-drink/recipes-for-christmas/

http://www.visitdenmark.co.uk/sites/default/files/vdk_images/PDF-and-other-files/US/yuletide_in_denmark.pdf

http://www.family-christmas-traditions.com/Danish-Christmas-traditions.html

http://www.denmark-pictures.com/christmas-traditions.html