Samooskrba

Lokalna samooskrba in društvo Modro nebo

katur je ohrot - Samooskrba

V naši regiji imamo zelo dobre pogoje za pridelavo skoraj vse hrane za zdravo življenje. Od podnebja, zemlje do oskrbe z vodo. Tudi tradicija kmetijske pridelave je tukaj kar velika, četudi danes morda malo pozabljena. Vsaj včasih je bilo tako, ko je življenje teklo nekoliko drugače kot zdaj, ko se sprašujemo ali smo se res zmožni sami oskrbovati s hrano. Ali imamo res čas in znanje ter ali se »nam splača«.

Dejstvo je, da ne bomo nikoli več živeli tako kot so živeli naši predniki. Tega si verjetno tudi nihče ne želi, prepričani pa smo, da se da tudi v sodobni življenski slog uvesti in dodati elemente lokalne samooskrbe.

Seveda s tem ne mislimo, da mora imeti vsak svojo njivo ali vrt, da vsak sam plete nogavice iz domače volne, da sami molzemo in delamo kefir, da pol leta jemo krompir v zevnici in pol leta leta mineštro iz kolerabe. Za bolj pester jedilnik ni treba vedno v supermarket po zmrznjeno, uvoženo, predelano, pakirano in od daleč pripeljano hrano.

Treba se je nekoliko ustaviti in malo razmisliti kaj lahko sami naredimo s tistim kar imamo. Imamo sami košček zemlje, ki ga lahko obdelamo? Imamo zato čas? Nas to delo veseli? Vsak naj se sam odloči. Morda ne od danes na jutri, toda korak za korakom poizkusimo ugotoviti kaj je nam bolj prav, oz. kaj nam je bolj primerno. Če sami ne pridelujemo poznamo morda koga, ki nam ima kaj ponuditi?

janez 2012 1 - Samooskrba

V našem društvu smo prepričani, da se da lepo živeti v sožitju z naravo ter da imamo veliko neizkoriščenih možnosti.

Da, v naši regiji smo bogati zaradi naše naravne dediščine, tukajšnji prebivalci pa lahko precej naredimo za to, da bomo sami več hrane pridelali doma.

En del naših društvenih dejavnosti je povezan tudi s tem. V zimskemu času smo imeli več delavnic in predavanj povezanih z domačo pridelavo hrane. Nekatere so bile bolj strokovne, druge bolj kot družabno srečanje. Z veseljem ugotavljamo, da je na naša vabila nanje velik odziv.

Vabila pošiljamo preko e-novičk, objavljamo jih pa tudi preko naše spletne strani.