Mesečni arhiv junij 2021

Sprehod “Po poti evakuacije ranjencev v Bari”

V PETEK, 25.6.2021, z začetkom ob 9.00 uri.

Zbirno mesto: parkirišče pri gradu Snežnik

Partizanske bolnišnice v Javornikih in Snežniku lahko pogledamo in prikažemo iz več gledišč. S stališča ranjencev, zdravnikov, domačinov (tudi civilni ranjenci so bili deležni zdravstvene oskrbe in evakuacije), vojske, podnebja in oskrbe… So aktivnost iz polpretekle zgodovine, ki je še živ med domačini in se ohranja skozi pripovedi, zgodbe in anekdote. Ohranjene so tudi posamezne lokacije bolnic.

Opis poti: Zberemo se na parkirišču pri gradu Snežnik. Od tam se bomo sprehodili po poteh povezanih z partizanskimi bolnišnicami ter evakuacijo ranjencev v času druge svetovne vojne. Pot je krožna, tako da se bomo vrnili na izhodišče.

Na sprehodu ni organizirane malice, tako da naj vsak sam poskrbi,...

Več

Pohod “Šilentabor – Podstenjšek; iz dolomita v fliš”

Sobota, 26.6.2021, s pričetkom ob 8.00 uri

pred cerkvijo Sv. Jakoba v vasi Narin (občina Pivka).

Opis poti: Zberemo se pred Cerkvijo Sv. Jakoba v vasi Narin. Začetni del poti bo potekal po trasi nekdanje italijanske vojaške ceste do Podstenjšek, kraja, kjer izvira potok Podstenjšek. Ogledali si bomo stik kraških in nekraških kamenin, lehnjakove pregrade v potoku in slikovito naravo. Sledil bo vzpon na kraški rob, od koder bomo imeli čudovit razgled na Brkine, dolino Zgornje Pivke, Javornike in Snežnik. Na Taborskem grebenu, kjer sta nekoč stali 2 gradišči, si bomo ogledali Šilentabor (ostanke gradišča in protiturškega tabora). Okrepčali se bomo z dobrotami iz lokalne samooskrbe. Pot bomo zaokrožili s spustom do izhodišča v vasi Narin.

Pohod je srednje zahteven. Pot, dolgo 17 km, ...

Več

Po sledeh razbojnikov v Babnem Polju

V nedeljo, 20. junija 2021 z začetkom ob 14.00

Zborno mesto na Rihtarjevi domačiji (Babno Polje 67, Babno Polje)

Na pohodu se bomo sprehodili po poti med Babnim Poljem in Babno Polico, ki jo je pred več kot 200 leti prehodil tudi Baltazar Hacquet, avtor knjige Fizikalno zemljepisje vojvodine Kranjske, Istre in deloma sosednjih dežel. Na poti bomo spoznavali zanimivo zgodovino krajev, se sprehodili po poteh, ki so jih v preteklosti uporabljali tudi turški razbojniki in prisluhnili zgodbi o neustrašnosti Hacqueta. Babnega Polja Janez Anton Scopoli, znan botanik iz Hacquetovih časov, zaradi strahu pred razbojniki ni nikoli prehodil, zato bomo spoznavali tudi rastline, ki uspevajo na tem območju; mogoče najdemo tudi kakšno novo...

Več

Kolesarski izlet po rimskih cestah

v SOBOTO, 12.6.2021, z začetkom ob 8.00 uri.

Zbirno mesto: parkirišče pred železniško postajo Rakek

Rimljani so bili odlični traserji in gradbinci poti in cest v antiki. Tudi danes se kot cestna povezava med kraji uporablja še marsikatera njihova trasa. Določeni deli in trase so bile skozi čas, ob gradnji novodobnih cest in večanju moči prevoznih sredstev spremenjene, določeni pa preraščeni z gozdom.

Na krožnem izletu, ki se bo začel in končal na železniški postaji na Rakeku bomo prevozili odseke nekdanjih rimskih cest in poti v Javornikih, med Rakekom, Cerknico in Uncem ter spoznavali tudi druge zgodovinsko etnološko pomembne elemente cest, ki so se ohranili iz obdobij srednjega in zgodnjega novega veka.

Izlet je srednje zahteven. Pot dolgo okoli 35 km, bomo s postanki in ogl...

Več