Mesečni arhiv september 2019

Pohod E6 v Loški dolini

Datum dogodka: sobota, 5.10.2019 od 9h naprej

Zborno mesto: Medgeneracijski center Gaber ( Cesta Notranjskega odreda 45, 1386 Stari trg pri Ložu )

Evropska pešpot E-6 je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Laponske – Baltskega morja – Jadranskega morja do Egejskega morja. Pobudnik evropskega popotništva pri nas je bil gozdarski inženir Milan Ciglar, ki je idejno trasiral potek E6 proti jugu čez ozemlje Slovenije. Ta del poti od Radeljskega prelaza do Strunjana se zato imenuje Ciglarjeva pot – od Drave do Jadrana in je po našem ozemlju dolga okoli 260 km. Odprta je bila leta 1975 na Mašunu in je prvotno potekala preko Snežnika na Hrvaško do Kastava pri Opatiji. Po razpadu Jugoslavije je bila pot leta 1997 spremenjena tako, da se konča v Strunjanu...

Več

Sprehod Zadnji kraj in otok Otok

Datum dogodka: sobota, 28.9.2019, od 9h naprej

Zborno mesto: Parkirišče na koncu vasi Dolenje jezero

Na sprehodu si bomo ogledali zanimivo naravo Zadnjega kraja in obiskali vas Otok. Zadnji kraj je osamljen zaliv na Cerkniškem jezeru, za katerega so značilna posamezna požiralniška območja. V času presihanja jezera se v njem voda najdlje zadrži. Samo območje leži severno od otoka na katerem stoji vas Otok z zanimivo zgodovino. Vas Otok se v času poplavljenega Cerkniškega jezera spremeni v edino naseljeno otoško vas v Sloveniji, v času presihanja pa običajno vas ki stoji na hribu. Na območju Zadnjega kraja in otoka najdemo številne naravne in kulturne zanimivosti, ki si jih bomo na sprehodu tudi ogledali. Na poti se bomo tudi okrepčali z izdelki iz samooskrbe.

Pohod ni zahteven in ...

Več

Pohod Kontrabant-od jezera do jezera

Datum dogodka: sobota, 21.9.2019

Zborno mesto: Ekomuzej Pivških presihajočih jezer (Slovenska vas, občina Pivka) od 9h naprej

Potek pohoda: Zberemo se pred Ekomuzejem Pivških presihajočih jezer in se sprehodimo do Petelinjskega jezera, nato pa začnemo vzpon na Sv. Trojico. Ko dosežemo vrh, se po javorniških poteh povzpnemo do V. Javornika in se nato spustimo do Cerkniškega jezera, kjer bomo okušali izdelke iz lokalne samooskrbe Na poti bomo spoznavali zgodovino kontrabanta v času rapalske meje in obiskali nekatere utrdbe Alpskega zidu. Za povratek od Cerkniškega jezera do Slovenske vasi je organiziran prevoz.

Pohod je srednje zahteven, priporočene so pohodne palice, ustrezna obutev in oblačila. Pot, dolgo 23 km, bomo s postanki vred prehodili predvidoma v dobrih 8 urah.

Ude...

Več