Mesečni arhiv avgust 2019

Pohod Šilentabor – Podstenjšek

Datum: nedelja, 25.8.2019, od 9h naprej

Zborno mesto: Cerkev Sv. Jakoba v vasi Narin

Opis poti: Zberemo se pred Cerkvijo Sv. Jakoba v vasi Narin. Začetni del poti bo potekal po trasi nekdanje italijanske vojaške ceste do Podstenja, kraja, kjer izvira potok Podstenjšek. Ogledali si bomo stik kraških in nekraških kamenin, lehnjakove pregrade v potoku in slikovito naravo. Sledil bo vzpon na kraški rob, od koder bomo imeli čudovit razgled na Brkine, dolino Zgornje Pivke, Javornike in Snežnik. Na Taborskem grebenu, kjer sta nekoč stali 2 gradišči, si bomo ogledali Šilentabor (ostanke gradišča in protiturškega tabora). Okrepčali se bomo z dobrotami iz lokalne samooskrbe. Pot bomo zaokrožili s spustom do izhodišča v vasi Narin.

Pohod je srednje zahteven, primeren tudi za kondicijsko man...

Več

Povezovanje turističnih ponudnikov na Blokah

lanek bloke tur - Povezovanje turističnih ponudnikov na Blokah
Več

Pohod po soteskah rek Iške in Zale

Datum pohoda: 17.8.2019

Zborno mesto: Kmetija pri strletovih (Osredek 21, Sv. Vid, občina Cerknica)

Potek pohoda: Iz zbornega mesta se bomo spustili do sotočja Iške in Črnega potoka in po strugi Iške nadaljevali do sotočja Iške in Zale. Po malici iz nahrbtnika bomo pot nadaljevali po toku Zale in se vrnili do začetnega mesta. Na poti bomo spoznavali zgodovino okolice, zanimivo oblikovane tolmune, jezera lehnjaka in  slapove. Če bo kdo pogumen, se bo lahko v tolmunih tudi osvežil.

Pohod je srednje zahteven, pot dolgo 11 km bomo prehodili predvidoma v 6 urah. Ker se hodi po strugi reke, je priporočena obutev z dobrim oprijemom ob mokro skalo in pohodniške palice. Priporočljiva je tudi rezervna obutev, rezervna suha oblačila in brisača.

Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost

Več

Etnobotanični sprehod po Loški dolini

Nedelja, 11.8.2019

Zborno mesto: pred gradom Snežnik, od 9h naprej.

Potek sprehoda: Izpred grada Snežnik se bomo sprehodili po poljskih in gozdnih poteh kulturne dediščine Loške doline v okolici gradu in bližnjih vasi. Pobližje bomo  odkrivali vlogo različnih lokalnih rastlin v preteklosti in sedanjosti. Spoznavali bomo okolico izvira Malega (Snežniškega) Obrha in njegov pomen za vodooskrbo in vpliv na poplave v Loški dolini. Na poti se bomo okrepčali tudi z dobrotami iz lokalne samooskrbe.
V primeru sončnega vremena je priporočljiva ustrezna zaščita. Pot, dolgo 13 km, bomo s postanki vred prehodili predvidoma v 3 urah.

Udeležba na sprehodu je na lastno odgovornost.

Prispevek za vodenje: 5,00 EUR

Za lažjo organizacijo pohoda je potrebna predhodna prijava na: tel 040 588 788 ...

Več