Mesečni arhiv december 2018

Delavnica “Jedi zelene zime”

DOGODEK JE PRESTAVLJEN NA LETO 2019!

Zimo si predstavljamo kot letni čas, v katerem ne moremo dostopati do domače zelenjave, velikokrat pa pozabimo da obstaja tudi »zimska« zelenjava, ki ravno zaradi mraza dobi še boljši okus. Velikokrat se pozablja tudi na pomen fižola, čeprav ga v zrnju lahko uporabljamo skozi celo leto. V društvu smo zato pripravili program, kjer boste poleg zanimivosti in jedi zimske zelenjave lahko spoznali tudi fižol od bližje. Povabili smo namreč gospo Andrejo Škrabec, avtorico knjige Fižol. Ob okušanju jedi iz zimske zelenjave bomo prisluhnili tudi predstavitvi knjige. Knjigo bo po dogodku možno tudi kupiti.

Kotizacija: 5,00 EUR

Za lažjo organizacijo dogodka je zaželena predhodna najava na: tel 040 588 788 (Marko), ali po el. pošti: do petka, 21.12...

Več

Predavanje o podzemnih povezavah Cerkniškega in Loškega polja s Pivško kotlino

Vljudno vabljeni na predavanje Mateja Kržiča z naslovom

»Podzemna povezava Cerkniškega in Loškega polja s Pivško kotlino«

Na predavanju bodo predstavljene splošne značilnosti povezav med območji, ki so jih ugotovili znanstveniki in domačini skozi zgodovino. Predvsem pa nove ugotovitve, ki so rezultat jamarskih raziskav ponorne jame Golobina na Loškem polju v času rekordne suše podtalnice v letu 2003 in 2017, jamarskih in speleoloških raziskav jame Obrh Čolniči na vzhodnih izvirih Cerkniškega jezera v letih 2007 – 2018, spremljanja pretakanja voda na območju v času poplav leta 2014 ter novo odkritje jame Mali Obrh v letu 2018.

Predavanje bo v sredo 19. decembra ob 18.00 uri

v prostorih Večgeneracijskega družinskega centra Cerknica, Čabranska ulica 9, Cerknica

Vstop je prost, prijazno vablj...

Več

Delavnica na temo Trnske jame

Vljudno vabljeni na delavnico, predstavitev in terensko delo z naslovom

»Priprava naravovarstvenega tveganja za turistično rabo Trnske jame«

Podzemne jame so naravne vrednote državnega pomena. Pomembne so s stališča pitne vode,  biodiverzitete ter turizma. Člani Društva modro nebo smo skupaj z drugimi jamarji in strokovnjaki pripravili delavnico in  strokovno ekskurzijo, na kateri bomo predstavili pomen in ranljivost podzemnih jam na območju občine Pivka. Občane, člane društev, ki se ukvarjajo z varovanjem in ohranjanjem naravne dediščine in lokalne turistične ponudnike bomo ozavestili o osnovnih principih obiskovanja jam in na kaj morajo biti pri tem pozorni (zakonodaja, zavarovanje, usposobljenost, oprema…), če v jame vodijo, oziroma jame obiskujejo skupaj z drugimi osebami.

Na terenu b...

Več