Mesečni arhiv september 2018

Etnobotanični sprehod po Loški dolini

22.9.2018, zborno mesto grad Snežnik od 9h naprej:

Izpred grada Snežnik se bomo sprehodili po poljskih in gozdnih poteh kulturne dediščine Loške doline in se pobližje spoznali z vlogo različnih lokalnih rastlin v preteklosti in sedanjosti. Po poti bomo tudi spoznavali posamezne pomembne dele kulturne dediščine Loške doline, izvir Velikega Obrha, videli starodavno lipo in prečkali Mali Obrh. Na poti se bomo okrepčali tudi z dobrotami iz lokalne samooskrbe.

V primeru sončnega vremena je priporočljiva ustrezna zaščita. Pot, dolgo 13 km, bomo s postanki vred prehodili predvidoma v 5 urah.

Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost.

Prispevek za vodenje: 5,00 EUR

Za lažjo organizacijo pohoda je potrebna predhodna prijava na: tel 040 588 788 (Marko) ali po el. pošti: ...

Več

Kolesarski izlet drevoredi Notranjske

Sobota, 15.9.2018, parkirišče južno od vasi Dolenje jezero, od 14h dalje.

Drevoredi so imeli skozi zgodovino različne funkcije. Sestavljala so jih različna drevesa. Lipe so bile pomembne zaradi bujnih krošenj, ki so ob cestah nudila senco popotnikom. Njihove cvetove pa se je v večjem obsegu uporabljalo tudi v ljudskem zdravilstvu. Tisti drevoredi, ki jih je sestavljalo sadno drevje so pripomogli k odpravljanju lakote.

Opis poti:  Na kolesarskem izletu bodo udeleženci spoznali nekatere drevorede na Notranjskem, njihove značilnosti, čas in namen njihovega nastanka. Spoznali se bodo tudi s kulinariko, ki je vezana na sadjarstvo Notranjske. Začetek in konec krožne poti bo na parkirišču južno od vasi Dolenje Jezero (vstopna točka na Cerkniško jezero)

Izlet je srednje zahteven. Pot, dolgo 3...

Več

Pohod na Snežnik malo drugače

Izhodišče: sobota, 8.9.2018, Turistična kmetija pri Cunarju (Jurišče 1, občina Pivka), od 6.00 dalje:

O poti: Območje Snežnika je edino območje južno od Alp, ki je bilo v času ledene dobe prekrito s stalnim ledenim pokrovom. Ta klimatska posebnost  ga uvršča med enega redkih območij v Evropi, kjer lahko opazujemo ostanke ledenodobnega delovanja. Zaradi pretekle poledenitve so se na območju Snežnika ohranile tudi alpske rastline, kar je ena od velikih posebnosti območja. Snežnik je botanično stičišče treh območij.  Ena od redkosti je tudi tako imenovana dinarska smreka.

Potek poti: Izpred Turistične kmetije pri Cunarju se bomo najprej z avtomobili odpeljali po »glavni vojaški cesti« proti Mašunu. Ob poti si bomo ogledali posebnosti kraškega območja, med drugim tudi »brezstrope jame«...

Več