Mesečni arhiv avgust 2018

Delavnica poletno cepljenje sadnega drevja

Delavnica bo potekala v četrtek, 30.8.2018, z začetkom ob 18.00 na Bloški Polici 9, občina Cerknica.

Cepljenje sadnega drevja je metoda, brez katere sodobnega sadjarstva, vinogradništva in vrtnarstva sploh ne bi bilo, njen osnovni namen pa je prenos lastnosti željene sorte na drugo rastlino. Sama tehnika je starodavna, njene prve opise zasledimo v tekstih grške, rimske, perzijske in kitajske kulture in segajo v dobro tisočletje pred našim štetjem. Na delavnici bomo spoznali nekaj načinov cepljenja, priprave cepičev, primerno sezono in pogoje za cepljenje in osnove vegetativnega razmnoževanja rastlin.

Kdor bo želel, se bo v tehniki lahko preizkusil tudi v praksi. Zaželeno je, da udeleženci s sabo prinesejo oster cepilni nož, zadostoval pa bo tudi tapetniški »olfa« nož.

Delavnico izvaja Mar...

Več

Pohod čez Javornike – Od Kalca do Marofa

Zborno mesto: Sobota, 18.8.2018, Grad Kalec (pri vasi Zagorje v občini Pivka) od 8h naprej:

Franc Anton Steinberg, avtor dela »Temeljito poročilo o na Notranjskem ležečem Cerkniškem jezeru« se je rodil na gradu Kalec in se nato preselil na Marof pri Cerknici, kjer je v času bivanja opazoval in popisoval Cerkniško jezero, navade ter običaje prebivalcev ob jezeru. Na pohodu bomo prehodili pot med gradom Kalec in Marofom. Iz dežele Pivških presihajočih jezer nas bo pot vodila čez gozdove hribovja Javornikov do Cerkniškega presihajočega jezera, končni postanek pa bo Marof pri Cerknici. Na poti bomo pokušali tudi izdelke iz lokalne samooskrbe. Za povratek od Marofa do Kalca nazaj, je organiziran prevoz.

Pohod je srednje zahteven, priporočene so pohodne palice, ustrezna obutev in oblačila...

Več

Pohod Šilentabor – Podstenjšek : Iz apnenca v fliš

Nedelja, 12.8.2018, cerkev Sv. Jakoba, Narin (občina Pivka) od 8h ure naprej:

Opis poti: Zberemo se pred Cerkvijo Sv. Jakoba v vasi Narin. Začetni del poti bo potekal po trasi nekdanje italijanske vojaške ceste do Podstenja, kraja, kjer izvira potok Podstenjšek. Ogledali si bomo stik kraških in nekraških kamenin, lehnjakove pregrade v potoku in slikovito naravo. Sledil bo vzpon na kraški rob, od koder bomo imeli čudovit razgled na Brkine, dolino Zgornje Pivke, Javornike in Snežnik. Na Taborskem grebenu, kjer sta nekoč stali 2 gradišči, si bomo ogledali Šilentabor (ostanke gradišča in protiturškega tabora). Okrepčali se bomo z dobrotami iz lokalne samooskrbe. Pot bomo zaokrožili s spustom do izhodišča v vasi Narin.

Pohod je srednje zahteven, primeren tudi za kondicijsko manj pripravljene...

Več