Mesečni arhiv junij 2018

Od jamskega zaliva čez rapalsko mejo

Sobota, 23.6.2018, od 9h naprej. Zborno mesto: parkirišče na koncu vasi Dolenja Vas (tržišče) 

Zbrali se bomo pri nekdanjem gradišču Tržišče in se mimo Hiše izročila v senci gozda sprehodili do Jamskega zaliva, si ogledali vhod v jamo Veliko Karlovico, obiskali razvaline gradu Karlovec in bližnje ostanke nekdanje dolenjske glažute. Iz Dolenjske glažute se bomo odpravili čez nekdanjo Rapalsko mejo, prečkali eno prvih zavarovanih območij v Sloveniji in si privoščili malico iz lokalne samooskrbe pri Malem naravnem mostu v Rakovem Škocjanu. Po malici bo sledil povratek čez Stražnik, ki je nekoč predstavljal tudi mejnik nekdanje rapalske meje.

Pohod je srednje zahteven in poteka večinoma po gozdu, pot dolgo približno 20 km bomo prehodili v predvidoma 7 urah...

Več

Leader dogodek

Društvo Modro nebo, Podružnica Zeleno polje, v okviru izvajanja operacije Doživljajske točke Notranjske – Doživljaj. No, organizira delavnico na temo jamske živali v Loški dolini.

Proučevali bomo živali v jami Golobini v Loški dolini in z zanimivimi napravami preizkusili oblike
raziskovanja, dokumentiranja in evidentiranja jamskih in ostalih živali. Zaradi večje možnosti pojavljanja
živali, bo delavnica v večernem času.

Dobimo se: pred cerkvijo sv. Urbana na Škrilah pri vasi Dane (Loška dolina)

Kdaj: petek, 13.7.18 ob 16.00 do 21.00

Udeleženci naj s sabo prinesejo malico in vodo, za obisk jame še kolesarsko, jamarsko ali delovno čelado ter naj bodo ustrezno obuti. Za ostalo opremo poskrbi organizator.
Več informacij na tel. številki 031/267-804 (Polona) in v tej priponki (kliknite tu)

“Za...

Več

Delavnica – izdelava ilovnatega ometa

Ponedeljek, 6.8.2018, od 9h naprej. Lokacija dogodka: Strane pod Nanosom 9, 6225, Hruševje, občina Postojna

Naravni materiali (pesek, slama, trstika…) ter veziva (ilovica, glina) se v zgodovini človeštva pojavljajo od nekdaj. V pravem razmerju jih lahko uporabimo kot omet na najrazličnejšo podlago, tako zunaj kot znotraj. Pri uporabi ilovnatega ometa smo lahko zelo izvirni in ustvarjalni, ponuja pa nam tudi izjemne lastnosti. Regulira vlago, nevtralizira vonjave, absorbira škodljive snovi iz zraka in ustvarja topel dom!

Gostovali bomo francoskega mojstra ilovnatega ometa Jean-Pierra Léger-Espérandieua iz Provanse. Prikazal nam bo celoten postopek izdelave ilovnatega ometa, od pravilnega razreza slame do nanosa materiala na površino...

Več

Delavnica – kompostno stranišče

Program dvodnevne delavnice:

  1. dan (29.6. popoldan, od 16.00 naprej) – Predstavljeni bodo različni tipi kompostnega stranišča, od enostavnih, katere naredimo v 10 minutah, do zahtevnih s prezračevanjem in takojšnjim kompostiranjem z deževniki. Spoznali bomo osnove postavitve kompostnega stranišča v prostor s spremljevalnimi elementi (pozicija kompostnika, zbiranje deževnice za roke, ponovna uporaba vode za umivanje, pisoarji in uporaba urina, namakalni sistemi,…). Seznanili se bomo z načrtom in krogotoki človeškega blata ter vode za umivanje rok stranišča, katerega bomo izdelali. Razdelili si bomo delo in začeli…
  2. dan (30.6. cel dan) – Izdelava kompostnega stranišča, ki ga lahko vsak postavi na svojem domu, vikendu,…

Delavnico vodi diplomirani permakulturni načrtovalec Tomislav Gjerkeš i...

Več

Vabilo prostovoljcem za čistilno akcijo

Del ostalin rimskih zapornih zidov Claustra Alpium Iuliarum se nahaja na robu Bloške planote, v bližini vasi Benete, na prehodu iz Notranjske v Dolenjsko.

 Kako lahko sodelujem?

Del odseka rimske zapore Benete v dolžini okrog 250 metrov bomo očistili grmovja in vej v prostovoljski akciji, ki bo ob zapori v Benetah v nedeljo, 10. 6. 2018, od 9h do 12h.

 Kaj potrebujem?

Potrebujete dobro obutev, rokavice, s seboj lahko prinesete tudi škarje za obrezovanje drevja, klešče za obrezovanje grmovja, ročne žage… Odstranjevali bomo grmovje do debeline leske. Naši akciji sledi malica na bližnji kmetiji »Ta dolenji«. Akciji se pridružujejo Turistično društvo Bloke, Društvo Modro nebo, Zavod Parnas in Društvo Claustra.

Svoje sodelovanje prosim najavite na: 041 940 321 (Matej) ali dolomitne...

Več

Etnobotanični sprehod po Cerkniškem polju

Sobota, 9.6.2018, od 9h naprej. Zborno mesto: Cerkev Sv. Vida v Martinjaku.

Potek pohoda: Izpred cerkve Sv. Vida v Martinjaku se bomo sprehodili po poljskih in gozdnih poteh v okolici Martinjaka, Grahovega in Žerovnice in se pobližje spoznali z vlogo različnih lokalnih rastlin v preteklosti in sedanjosti. Videli bomo tudi kje je nekdaj stala cerkvica Sv. Elije. Pot bomo nadaljevali po starih poljskih poteh proti mlinom reke Žerovniščice. Po postanku pri enem od mlinov ob Žerovniščici se bomo okrepčali s prigrizki in napitki iz lokalne samooskrbe, se preizkusili v rabi pisal iz rastlin in nato obiskali še staro fužino v Grahovem.

Ker se večinoma hodi po ravnem je pohod nezahteven in primeren tudi za kondicijsko manj pripravljene...

Več