Mesečni arhiv november 2017

Pohod do Glažute v Javorniškem pogorju

Nedelja, 26.11.2017, od 9h naprej. Zborno mesto: parkirišče južno od vasi Dolenje Jezero.

Izdelovanje stekla in steklarstvo imata na Notranjskem dolgo zgodovino in tradicijo. Na pobočjih Javornikov se je ohranilo nekaj ostankov delovanja te zanimive gospodarske panoge, ki si jih bomo na pohodu tudi ogledali.

Iz parkirišča južno od vasi Dolenje Jezero se bomo najprej odpravili po ravninskem delu poti proti vznožju Javornikov in po nekaj kilometrih zmernega vzpona prišli do lokacije ostankov  glažute. Spoznali bomo zgodovino in pomen steklarstva in izdelovanja izdelkov iz stekla za Notranjsko v preteklosti in danes.

Po malici, okušanju izdelkov iz lokalne samooskrbe bomo pot nadaljevali proti razgledni točki, s katere je ob lepem vremenu čudovit razgled na osrednji in zahodni del Cerkniškeg...

Več

Pohod po ravnem

Nedelja, 19.11.2017, od 9h naprej. Zborno mesto: Ekomuzej Pivških presihajočih jezer.

Potek pohoda: Zberemo se pred Ekomuzejem Pivških presihajočih jezer in se sprehodimo do dveh izmed sedemnajstih Pivških presihajočih jezer, Petelinjskega in Palškega jezera. Nato se po kolovozih odpravimo do vasice Trnje, nadaljujemo mimo cerkvice Sv. Trojice do vasice Klenik. Tam si bomo ogledali zbirko starega kmečkega orodja in predmetov. Po ogledu zbirke, se čez Petelinjsko mlako odpravimo nazaj na izhodiščno točko, kjer si bomo privoščili pokušino lokalnih dobrot. Na koncu pohoda nas čaka še ogled Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer.

Pohod je nezahteven, primeren tudi za kondicijsko manj pripravljene. Pot, dolgo 14 km, bomo s postanki vred prehodili predvidoma v slabih 5 urah.

Udeležba na pohodu je...

Več