Mesečni arhiv oktober 2017

Ogled ostankov utrdb rapalske meje

Nedelja, 29.10.2017, od 9h naprej; zborno mesto: parkirišče za izvozom iz avtoceste pred vasjo Unec (občina Cerknica)

Opis poti: Z avtomobili se bomo odpravili ob nekdanji Rapalski meji med krajem Unec in Snežnikom. Med vožnjo si bomo ogledali neposredno obmejno linijo, ki jo predstavljajo številne utrdbe v Javorniškem in Snežniškem pogorju. Ekskurzijo bomo zaključili na območju Primoža in Parka vojaške zgodovine v Pivki (PVZ). V PVZ si bomo pod strokovnim vodstvom ogledali tudi nekatere njihove razstave in eksponate (tudi najnovejšo razstavo o najstarejšem kolesu na svetu) ter se okrepčali z dobrotami iz lokalne gostinske ponudbe.

Ogled je nezahteven, primeren tudi za kondicijsko manj pripravljene. Pot, dolgo okoli 100 km, bomo s postanki vred prevozili in si točke ogledali predvidoma v...

Več

Pohod “Slivnica nekoliko drugače”

Sobota, 21.10.2017, Cerknica,  parkirišče za kegljiščem, od 9h naprej:

Potek pohoda: Iz zbornega mesta se bomo začeli vzpenjati na Slivnico. Na poti na vrh si bomo ogledali ostanke Rupnikove linije, sistema utrdb iz časov rapalske meje, ostanke  gradišč in specifične kristale, značilne za območje Cerknice. Ko dosežemo vrh, se po kratkem postanku začnemo spuščati po vzhodnem delu Slivnice do Cerkniškega polja. Na poti si ogledamo čarovniško jamo, ruševine cerkve Sv. Nikolaja, enega izmed pritokov Cerkniškega jezera, in zanimivo stavbno arhitekturo. Med potjo bomo imeli tudi možnost degustirati izdelke iz lokalne samooskrbe.

Pohod je srednje zahteven, pot dolgo 13 km bomo s postanki vred prehodili v predvidoma 7 urah...

Več