Mesečni arhiv november 2015

Pohod mimo nekdanje cerkve Sv. Elija do mlinov Žerovniščice

28.11.2015, pred posestvom Marof (Cesta 4.maja 1, Cerknica) od 9h naprej:

Potek pohoda: Izpred posestva Marof, doma Franca Antona Steinberga, se bomo po nekdanji Patriarhovi poti odpravili proti Martinjaku, proti mestu, kjer je nekdaj stala cerkvica Sv. Elije. Pot bomo nadaljevali po starih poljskih poteh proti mlinom reke Žerovniščice. Na poti bomo spoznavali lokalno zgodovino in se dotaknili tudi turških vpadov in nahajališč Cerkniških »diamantov«. Po postanku pri enem od mlinov ob Žerovniščici se bomo okrepčali s prigrizki iz lokalne samooskrbe in nato obiskali še staro fužino v Grahovem.

Ker se večinoma hodi po ravnem je pohod nezahteven in primeren tudi za kondicijsko manj pripravljene.Zaradi snega je potrebna primerna oprema za zimske razmere. Pot, dolgo 15 km, bomo s postanki vredp...

Več

Pohod na Glažuto v Javorniškem pogorju

Sobota, 14.11.2015, start na parkirišču, južno od Dolenjega jezera, od 9h naprej:

Izdelovanje stekla in steklarstvo imata na Notranjskem dolgo zgodovino in tradicijo. Na pobočjih Javornikov se je ohranilo nekaj ostankov delovanja te zanimive gospodarske panoge, ki si jih bomo na pohodu tudi ogledali.

Pohod je srednje zahteven, pot dolgo 18 km bomo prehodili v predvidoma 5 urah. Priporočljiva oprema: pohodniška obutev, pohodniške palice, vetrovka in topla oblačila. Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost.

Prispevek za vodenje: 3,00EUR

Za lažjo organizacijo pohoda je potrebna predhodna prijava na: tel 041 940 321 (Matej) po el. pošti: do petka, 13.11.2015, do 18. ure!

Vabilo v PDF obliki lahko dobite če kliknete tu, več info na povezavi.

Več

Delavnica izdelave sveč

7.11.2015 od 17 naprej v KD Slavina:

Sveča je svetilo, ki je bilo pred uporabo elektrike med najbolj razširjenimi sredstvi za razsvetljavo. Predvsem je bila uporaba sveč razširjena tam, kjer so se ukvarjali s čebelarstvom, saj je čebelji vosek zelo primeren material za izdelavo sveč. Drugi najbolj pogost material je vosek (parafin).
Ročno oblikovanje okrasnih sveč predstavlja staro tradicijo spretnega rokodelstva, ki sveči razširi njeno uporabnost – npr. za dekoracijo ali v terapevtske namene. Postopek, kako si sami izdelamo okrasne sveče ter materiale in dodatke, ki jih lahko uporabljamo, nam bo predstavila Zdenka Žakelj, ki se ljubiteljsko ukvarja z izdelavo sveč.

Za več informacij od dogodku kliknite na to povezavo.

Več